Sunday, October 28, 2012

Δεινόσαυροι-στρουθοκάμηλοι ανακαλύφθηκαν στον Καναδά

  Δεινόσαυροι που έμοιαζαν με στρουθοκαμήλους, γνωστοί ως ορνιθομιμόσαυροι, βρίσκονταν στη Γη πριν εκατομμύρια χρόνια και χρησιμοποιούσαν τα τεράστια φτερά τους για να προσελκύσουν συντρόφους ή να προστατεύσουν τα μικρά τους.
  Στο πλαίσιο της έρευνας οι ερευνητές εξέτασαν τρεις σκελετούς ορνιθομιμοσαύρων (ενός ανήλικου και δυο ενηλίκων) που εντοπίστηκαν σε ιζήματα ενός αρχαίου ποταμού στη νότια Αλμπέρτα, στον Καναδά. Eξετάζοντας τα απολιθώματα οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη πούπουλων και φτερών.
  Σημαντικό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες σχετικά με τη χρησιμότητα που είχαν τα πούπουλα και τα φτερά των ορνιθομιμοσαύρων. Πιο συγκεκριμένα, όπως αποδείχθηκε, οι ανήλικοι είχαν πούπουλα, ενώ οι ενήλικες ανέπτυσσαν δομές που έμοιαζαν με φτερά και οι οποίες δεν τους βοηθούσαν να πετάξουν, αλλά σχετίζονταν με την αναπαραγωγική διαδικασία.
   Οι ορνιθομιμόσαυροι έμοιαζαν με τις σημερινές στρουθοκαμήλους. Είχαν ράμφος χωρίς δόντια, μεγάλα μάτια, μακριά πόδια, μακρύ λαιμό και μια μακριά και χοντρή ουρά.«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη καθώς αντιπροσωπεύει τα πρώτα δείγματα φτερωτού δεινοσαύρου στο Δυτικό Ημισφαίριο», δήλωσαν οι παλαιοντολόγοι που συμμετείχαν στη μελέτη.Τα ευρήματά τους συνηγορούν στο ότι όλοι οι ορνιθομιμόσαυροι πρέπει να είχαν φτερά.

No comments:

Post a Comment

Your comment has to be approved first, so please come back later to check it.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...