Thursday, August 16, 2012

Το μυστήριο της Μαύρης Τρύπας

Τι είναι μία Μαύρη Τρύπα; Πώς δημιουργείται;

Μία Μαύρη Τρύπα καθώς απορροφά φως
  Μία μαύρη τρύπα δημιουργείται από το "θάνατο" ενός αστεριού. Ονομάζεται "μαύρη", λόγω του ότι "ρουφάει" μέσα της τα πάντα, ακόμα και το φως! Οτιδήποτε "καταπιεί" δεν έχει επιστροφή. Παραμορφώνεται, συμπιέζεται ώσπου να γίνει λεπτό σαν χαρτί και διαλύεται σε απειροελάχιστα κομμάτια σαν κόκκοι σκόνης. Παρά τις αμέτρητς όμορφες φωτογραφίες που μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο, οι Μαύρες Τρύπες δεν παύουν να είναι θανάσιμα επικίνδυνες.
     Μπορούν να απορροφήσουν πλανήτες, αστέρια, ακόμα και ηλιακά συστήματα σε απίστευτη ταχύτητα και αυτό θα τις καθιστούσε πανίσχυρο όπλο εάν υπήρχε η δυνατότητα να ελεγχθούν ή να καθοδηγηθούν από τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες, παρ' όλα αυτά δεν έχουν μπορέσει να εξιχνιάσουν όλα τα μυστήρια που κρύβουν οι Μαύρες Τρύπες πίσω από τη σαγηνευτική ομορφιά τους, πάντως είμαστε τυχεροί που δεν αποτελούν έναν ζωντανό οργανισμό που να μετακινείται και να αναπτύσσεται. 
  Στην εικόνα μπορούμε να δούμε μία Μαύρη Τρύπα να "καταπίνει" αργά, μα σταθερά ένα μεγάλο αστέρι. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ζωντανά κάτι τέτοιο... 
  Ένα από τα πολλά μυστήρια που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να λύσουμε είναι το πώς, οι Μαύρες Τρύπες, παρόλο που απορροφούν ακόμη και μεγαλύτερα αντικείμενα από τον εαυτό τους, δεν μεγαλώνουν και έτσι δημιουργούν την αίσθηση πως ό,τι απορροφήσουν "τηλεμεταφέρεται" κάπου, σαν να μπαίνει σε ένα "αόρατο σακούλι με άπειρο χώρο". Δεν έχουμε πλησιάσει ποτέ όμως τόσο το φαινόμενο της αχανούς τρύπας στο διάστημα, αφού η τεχνολογική μας εξέλιξη δεν το επιτρέπει.
Άλλη μία πανέμορφη Μαύρη Τρύπα
       











Πάνος Ζ. & Πηνελόπη

No comments:

Post a Comment

Your comment has to be approved first, so please come back later to check it.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...